Menu

SOCIAL STØTTE

Sådan kan du gøre


Her er nogle forslag til inspiration, som andre har kunnet bruge.

Sig til hvis du har behov for hjælp

Det kan være svært for andre at finde ud af, om du har behov for hjælp. Derfor er det vigtigt, du selv siger til, også selvom du ikke nødvendigvis ved, hvad du ønsker støtte til. Det kan være, at du blot føler dig uklar på noget.

Støt og hjælp dine kolleger

Du kan støtte dine kolleger blot ved at være opmærksom. Står en kollega med en svær kunde eller opgave, kan du tilbyde din hjælp. Du kan stille dig til rådighed og lytte, hvis en kollega kommer til dig med problemer i forhold til en opgave. Her kan det være nyttigt for dig at vide, hvordan du bedst spørger og lytter. En kollega, der har været udsat for røveri har også brug for hjælp og støtte. Se her, hvordan du kan yde psykologisk førstehjælp (se mere under Røveri).

Frem det kollegiale fællesskab

Vi har alle brug for at være en del af et fællesskab. Der vil altid være nogen, vi bedre kan stole på og dele problemer og udfordringer med, men du kan fremme det kollegiale fællesskab ved at være åben og fx tage godt imod nye kolleger, bakke op om sociale arrangementer og opfordre andre til også at bakke op om dem .
Du fremmer også fællesskabet ved enkle handlinger som at hilse, at smile og spørge ”kan jeg hjælpe dig?”, hvis en kollega ser ud til at have behov for hjælp.
Muligheden for at kunne tale om arbejdet giver tillige en følelse af fællesskab. Hvis du tager et problem, der er opstået op, viser du, at ”her kan vi tale om problemerne”. Anerkendelse fremmer desuden et godt kollegialt fællesskab. Du kan læse mere om belønning og anerkendelse her (se mere under Belønning).